A paleolit táplálkozás és az anabolikus diéta közötti kapcsolatok

A magas fehérjetartalmú étrend a fogyás szempontjából ugyanolyan egészséges vagy még egészségesebb lehet, mint az alacsony zsírtartalmú étrend, állítja az American Academy of Family Physicians. Az ilyen diéták során általában nő az energiaszint, nem úgy, mint az alacsony zsírtartalmú étrend esetében. A magas fehérjetartalmú és alacsony szénhidráttartalmú étrendnek két fő változata van, az egyik a paleolit táplálkozás, a másik pedig az anabolikus étrend.
 

nabolikus paleolit táplálkozás

A paleolit diéta

A paleolit diéta alapja, hogy csak olyan ételeket lehet fogyasztani, amit vadász-gyűjtögető őseink is fogyasztottak. Ehetünk friss gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket és magvakat, sovány húsokat és halakat, illetve egészséges zsiradékokat. A tejipari termékek, gabonafélék és hüvelyesek nem engedélyezettek, sem a feldolgozott/hidrogénezett növényi olajok, a cukor, az alkohol és a só. A diéta során mindenféle feldolgozott élelmiszert kerülni kell.
 

Az anabolikus diéta

Az anabolikus diéta lényege, hogy naponta kevesebb, mint 30 gramm szénhidrátot lehet fogyasztani és ez a szám hétvégére is csak 60 grammig csúszhat fel. A hétköznapokon az elfogyasztott kalória 60%-a legyen zsír és közel 40%-a fehérje. Hétvégén ez az arány 25-15%-ra módosul. Az alacsony szénhidrátmennyiség célja, hogy kényszerítse a szervezetet, hogy felhasználja a tartalék zsírraktárakat és azt energiaként hasznosítsa. A magas szénhidráttartalmú napok lényege, hogy újratöltse a raktárakat, hogy így ne legyünk fáradtak és enerváltak.
 

A két diéta jelentős különbségei

A paleolit étrend teljesen megszüntet bizonyos élelmiszer csoportokat és a feldolgozott élelmiszereket is kiiktatja, az anabolikus étrend ezzel szemben csak korlátozza a szénhidrátok fogyasztását a hét egy részében, de nem határozza meg, hogy mit ehetünk. A két diéta makró tápanyag összetétel is eltérő. Az anabolikus étrend során nagyobb mennyiségű zsírt kell fogyasztani, míg a paleolit táplálkozás a zsírfogyasztást mérsékli.

Paleolit termékek

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!